Közvetlen információk a balassagyarmati eseményekről

„Az idei évben tapasztalható már-már felfoghatatlan illegális bevándorlási hullám nem fogja elérni Balassagyarmatot.”    
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal beszámolója /2015 február 26./ 

Napjainkban mégis megtöbbszörözik a szállón lévő személyek számát.A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem tartotta be a szavát. Ezt akár előre gondolhatta is az ember, hiszen a hatóságok már nem először vezetik félre a migrációs problémák kapcsán a magyar lakosságot. A tavaly év végi tendenciákat látva kezdeményezte Dobrocsi Lénárd önkormányzati képviselő a februári BÁH beszámolót a nyilvánosság tájékoztatása érdekében. Ezt azért kellett neki kezdeményeznie, mert a városvezetés ez idáig nem tartotta fontosnak azon hivatal nyilvános meghallgatását, akinek a segítségével évi több ezer ismeretlen személyazonosságú külföldi fordul meg Balassagyarmaton.
Megkerestük a képviselőt a csütörtöki események kapcsán:
Információk az eseményekről első kézből...

Tájékoztatna arról, hogy Ön honnan szerzett információkat a Csütörtök este és éjszaka történt eseményekről.
Természetesen a helyszínről. Az események érdekessége, hogy a hiteles tájékozódásért Balassagyarmaton kívül Vácra is el kellett mennem. De ne rohanjunk ennyire előre. A kora esti órákban kaptuk az értesítést a mai magyar állami gépezet lelkiismeretes és a problémákat a kellő komolysággal kezelő tagjaitól arról, hogy milyen migráns csoportok tartanak városunk felé.. A kép kísértetiesen hasonlít a „Csehkiverés” körüli eseményekre.
A kora esti órákban egy aktivistánk örökítette meg az első transzporttal érkező határsértők tömegét. Természetesen ilyen eseményeken a helyi média képviselői sosem teszik tiszteletüket, így talán még érthető is lenne, hogy miért igazoltatták az újságíró igazolvánnyal rendelkező bajtársamat. Ekkor a városvezetés már tudott a Balassagyarmaton történő eseményekről.

Az ezt követő beszámolókból látható, hogy nem ment haza lepihenni a tv elé.

Figyelve a történéseket, úgy döntöttem, ha már a városvezetés részéről senki sem követte az eseményeket, akkor legalább én figyelemmel követem, hogy mennyi ismeretlen, és valószínűleg mindenféle személyazonosság nélküli idegen érkezik városunkba. Ezen kívül pedig vezérelt az is, hogy legalább hiteles kép alapján követhessék a gyarmatiak az eseményeket. Hiszen például a Gyarmati Tv, ami ugyebár teljes mértékben önkormányzati tulajdon és közel húsz millió forint önkormányzati támogatást is élvez, újfent elfelejtett a helyszínre érni. Ezt mondjuk, már megszokhattuk ettől a médiától, hiszen nagyon hosszú ideig nem foglalkoztak ezzel a problémával, majd amikor terítékre került a repertoárjukban, akkor is csak hangulatkeltéssel gyanúsították néhányunkat, akik évekkel ezelőtt figyelmeztettük városunk lakóit a napjainkra már szinte az egész országot érintő problémáról.
bővebben...

Hogyan került Ön Vácra?

Az első csoport szállóra érkezése után kaptuk az információt, hogy valószínűleg további még nagyobb létszámú társaság érkezik Aszód felől. Miután ott egy határsértő sem szállt fel a szerelvényekre, tovább kellett nyomoznunk, mire kiderítettük, hogy a beígért nagyobb csoport Vácon keveredett összetűzésbe az ottani rendőri erőkkel, és éppen a belváros utcáiból fogdossák össze őket. Mire a váci rendőrkapitánysághoz értem már kifelé tessékelték a több mint félszáz határsértőt. Gyanúm beigazolódott, hiszen a rendőri felvezetés egészen a „gyarmati pirosig” kísérte a csoportot a váci állomáson. Itt tájékoztatást kértem a helyszínen jelenlévő rendőrtiszttől, aki elmondta, hogy valóban Balassagyarmat a célállomás. Arról is tájékoztatott, hogy ez a csoport csak közel fele a Vácon keresztül Balassagyarmatra irányított tömegnek. A többit addig még nem fogták el, vagy ismeretlen helyre távoztak. Ekkor a helyi vasutasok nem engedték fel a csoportot a szerelvényre, a biztonságos utazásra hivatkozva. Ez volt a közel fél tucat jegyet vásárló utas legrosszabb pillanata. Mivel a rendőrség hatósági intézkedés keretében addig csúsztatta az indulást, amíg nem érkezett egy újabb kocsi.
vác

Történt még valami az éjszaka folyamán?

Igen. Éjjel kettőkor érkezett meg a Vácon összefogdosott csoport városunkba. Számomra nem meglepő módon a média, vagy a város képviselői közül senkit sem mozgatott meg az esemény. Így információgyűjtésbe kellett kezdenem arról, hogy mi is történik az éj leple alatt Balassagyarmaton. Szépen beálltam a sorba a határsértők mögé, hogy mint képviselő friss és hivatalos tájékoztatást szerezzek Orosz Jánosné igazgatótól. Természetesen a város adófizető polgárainak tájékoztatása helyett fontosabb volt az eddigi titkolózás folytatása. Se arról nem akart tájékoztatni, hogy milyen felsőbb utasításra terhelik túl a gyarmati intézményt, se arról, hogy hány fő érkezett ezekben az órákban Balassagyarmat belvárosába. Egyetlen kérdésre válaszolt, ami arra irányult, hogy a városvezetés tudott-e a mai nap történéseire. Igen tudott mondta, egyeztettek velük.

Ez olyan, mintha a történelem ismételné önmagát!?

Pontosan. Nekem is ez fordult meg a fejemben. A szálló 2010 utáni újból megnyitása is hasonló csendben és titokban zajlott, mint ezek az események. Jómagam is csak annyit tudtam kérdezni, hogy miért nem értesíti idejében a város lakóit a városvezetés, és hol marad a városi média aki tudósíthatna az eseményekről.

Hogyan értékeli a másnapi közleményt?

Először inkább még megköszönném a híreket megosztó gyarmati lakosoknak, hogy hozzájárultak, hogy a tudósításainknak köszönhetően nem lett ez az esemény sem szőnyeg alá söpörve, és talán ennek a virtuális összefogásnak köszönhető, hogy tudomásunk szerint nem érkezett meg a másnapra beígért még nagyobb határsértő csoport városunkba.
Részsikernek lehet elkönyvelni, hogy cselekedett olyat a városvezetés, amit kb. 5 évvel ezelőtt kellett volna! Nevezetesen túlléptek a minisztérium és az önkormányzat közötti levelezésen. Talán először adtak ki olyan közleményt, ami el is jutott több országos médiához.
Sajnálatos módon ezt nem akkor tették meg, amikor mi évekkel ezelőtt felemeltük a szavunkat és komolyabb lépések meghozatalát kértük. Természetesen ma, amikor már a probléma az egész országot kezdi maga alá temetni még nehezebb lesz Balassagyarmat érdekeit és biztonságát megvédeni és kieszközölni.
Másolat - 64honap
Azt érzem, mint amit egy testületi ülésen, amikor fideszes képviselőtársam információval szándékozott ellátni a felől, hogy „nyugodjak” meg, mert a tavasszal erőre kapott kormányzati retorikának nagyobb a füstje, mint a lángja. Tartok tőle, hogy a fideszes tendencia a nagypolitika terepéről elért városunkba is. Bár eddig sem mutatkozott szinte semmilyen jel ami ezt megkérdőjelezhette volna.
Zárásképpen pedig a hozzánk eljuttatott információk szerint pénteken reggel maximum 8-10 határsértő hagyta el a várost.

Engedjen meg egy utolsó kérdést!

Tessék.

Ön az a bizonyos helyszínen tartózkodó férfi, aki más hírportált is tájékoztatott a fejleményekről?

Igen.
… és remélem, hogy ezek után pártállástól függetlenül bármelyik gyarmati felvállalja az ilyen eseményekről való nyílt és őszinte tudósítást. Hiszen a legfontosabb, hogy városunkat megóvjuk a népvándorlásban rejlő bármilyen veszélytől. Hiszen jobb félni „és felemelni szavunkat”, mint megijedni!

www.gyarmathangja.hu nyomán