Ebolával fertőzött országokból is érkeznek menekültek hazánkba

A Délmagyar szerint az elmúlt hónapokban Csongrád megyében több afrikai ország állampolgára próbálta meg illegálisan átlépni a határt, volt köztük Sierra Leone-i és guineai is. A hétfőn elfogott 80  migráns között akadt nigériai is.

A Délmagyar nevű hírportál is beszél erről a problémáról, amelyre nem igazán lehet rásütni a szélsőséges jelzőt (amelyet városunk vezetői oly szeretettel használnak).

nhjklÉberhardt Gábor, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a lapnak elmondta, a meghallgatott illegális határátlépők túlnyomó többségében hosszú időtartamú, elmondásuk szerint több hónap, több év alatt végrehajtott utazás után jutottak el a Csongrád megyei határszakaszra.
(Képünk illusztráció)

Az elfogott határsértőket az alezredes elmondása szerint a CSMRFK orvosainak és munkavédelmi felügyelőjének szakirányításával, a mentőszolgálat, az ÁNTSZ, és a Magyar Vöröskereszt bevonásával megfelelő védőeszközök használatával vizsgálják.

Csongrád megyében a migráció a legerőteljesebben Ásotthalom és Mórahalom térségében fordul elő. Csányi László mórahalmi alpolgármester a Délmagyarnak azt mondta, hogy már értesítették a tanyákon élőket, hogy bármennyire is kérlelik őket a határsértők, ne engedjék be őket gazdaságukba, ne kerüljenek kontaktusba velük, hanem azonnal értesítsék a határrendészeket. A boltosoknak és a különböző kereskedőknek is felhívták a figyelmét arra, hogy ne szolgálják ki a határsértőket, kerüljék el a fertőzésveszélyt.

Az ÁNTSZ pénteken közölte, hogy nem merült fel az ebolafertőzés gyanúja annál a két magyar állampolgárnál, akik Libériából jöttek haza korábban, de egyiküket maláriával kezelték a nyugat-afrikai országban.

Délmagyar nyomán - www.szivenszurtvaros.hu