Medvácz Lajos és a városvezetés hol marad? Ők tudnak mindent ebben a témában?


Egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket az alábbi rendezvényre. Természetesen a konferencia programjából kiindulva semmi jóra nem számíthatnak azok a magyarok akik nyitott szemmel járják és nézik a világot és tapasztalják a migráció romboló hatásait nyugaton. Ebben a program felsorolásban sehol nem található az a rész ahol a jogellenesen(határsértőként) országunkba kerülő emberek kötelezettségeiről esne szó: törvények betartása, betartatása, magyar kultúra és szokásjog tisztelete, stb.
Ennek ellenére elgondolkodtató, hol marad Medvácz Lajos Balassagyarmat polgármestere? Hátha hallana valami hasznosat kollégáitól. 

Látva ezt a hiányosságot 2014.04.11-én pénteken e-mail formájában értesítettük ezen rendezvényről a városvezetést valamint a képviselő testület teljes tagságát. Ki lehet lépni ilyen témákban is a gyarmati komfortzónából. A testület tagjainak pedig futnia kéne a kb. 60.000 Ft-os tiszteletdíjukból egy cirka 140 km-es kirándulásra.

Természetesen bármelyik balassagyarmati lakos is kérdéseket tehet fel pl. Végh Zsuzsannának aki a városunk szívébe telepítette kedvenceit!

A menekültek és a migráció hatása az európai társadalomra – MÖSZ-konferencia Gödöllőn


A magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Konrad-Adenauer Alapítvány együttműködésével konferenciát szervez „A menekültek és a migráció hatása az európai társadalomra” címmel, 2014. április 16-án, Gödöllőn. A szövetség az eseményen széleskörű párbeszédet tervez napjaink és a jövő egyik kihívásáról, a bevándorlók, a menekültek kérdéséről, társadalmi beilleszkedésük segítéséről, példákról.A konferencia tárgyköre a migráció és menekültpolitika az integráció tükrében, a helyi önkormányzatok szerepe a bevándorlás és menekültügy kérdéskörében, az EU tagállamok, köztük Magyarország és egyúttal a helyi önkormányzatok előtt álló összetett politikai és társadalmi-gazdasági kihívások a migrációval összefüggésben, tapasztalatcsere, előremutató javaslatok megvitatása. Például, mekkora létszámú bevándorlót tud, képes integrálni(???) egy-egy település; hogyan tud egy-egy tagállam, település az uniós szerződéseknek megfelelni a kérdéskörben.
A rendezvényen Svédország és egyúttal a Régiók Bizottsága (CoR) képviseletében részt vesz Jelena Drenjanin. Az eseményen széleskörű párbeszédet tervezünk önkormányzati szempontból napjaink és a jövő egyik kihívásáról, a bevándorlók, a menekültek kérdéséről, társadalmi beilleszkedésük segítéséről, példákról.A legtöbb uniós tagállamban nőtt a bevándorlás az utóbbi évtizedekben. Az Európai Unió népességének összetétele változik, az európai társadalmaknak szembe szükséges nézniük a sokféleség növekedésével, a társadalmi kohézió új feltételeivel. A sikeres és kevésbé sikeres megoldások áttekintése segítheti a településvezetők bevándorlók integrációjával kapcsolatos átfogó stratégiájának, jó megoldások kidolgozását és megvalósítását.
A konferencia programja: 
9.30 – Regisztráció (Erzsébet Királyné Szálloda I. emeleti Bálterem)
10:00 – Köszöntő (Dr. Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke és Frank Spengler,
a Konrad-Adeanuer-Stiftung Magyarországi Képviselet vezetője)
10:20 – Menekültpolitika Magyarországon (Dr. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója) http://www.szivenszurtvaros.hu/2013/11/eljutottunk-bevandorlasi-hivatal.html
10:35 – A migráció kihívásai és lehetőségei, svéd tapasztalatok (Jelena Drenjanin, a svédországi Huddinge Közgyűlés tagja, a CIVEX bizottság tagja – Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR)
10:50 – Migráció társadalmi, szociális és költségvetési hatásai, önkormányzati tapasztalatok (Réti Csaba

Vámosszabadi polgármestere)
11.05 – Kérdések, hozzászólások
11.30 – Kávészünet
11:45 – Menekültügy helyi szinten (Tessely Zoltán, Bicske polgármestere)
12:00 – Önkormányzatok szerepe és feladatai a menekültpolitikában (Balla Jánosné, Nyírbátor polgármestere)
12:15 – Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel (Örkény Antal, MENEDÉK – Migránsokat Segítő Egyesület)
12.30 – Kérdések, hozzászólások
13.00 – Összegzés (Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke)
13.10 – Ebéd (Erzsébet Királyné Szálloda, étterem)A konferencia időpontja: 2014. április 16. , 10.00 – 13.00 óra
A konferencia helyszíne: Gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda I. emeleti Bálterem
További információ: dr. Szabó Hajnalka (hajni.alex@gmail.com, 36/28/529-140, 36/30/2686-105