Eljutottunk a Bevándorlási Hivatal Vezetőjéhez

A Parlament parkolójában folytatott emlékezetes beszélgetés után ahol Balla Mihályt interjúvoltam meg a balassagyarmati szavazópolgáraiért folytatott tevékenységéről és arról a lobbitevékenységről amit a szálló megszüntetéséért folytatott (lásd az alábbi linken: http://www.szivenszurtvaros.hu/2013/02/egy-interju-margojara-balla-mihaly.html ), újabb illetékesnek tehettem fel néhány kérdést azzal kapcsolatban ami a gyarmati lakosokat is foglalkoztatja. A Bevándorlási Hivatal Főigazgatójánál jártam másodmagammal.
Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselőnek köszönhetően jutottam/jutottunk el DR. VÉGH ZSUZSANNA Főigazgatóhoz.
 A képviselő Úr a már korábban tett ígéretéhez híven volt segítségemre, ahol biztosított minden segítségről valamint arról, hogy a jövőben személyes ügyének tekinti a balassagyarmati idegenszálló problematikáját valamint a helyi lakosság képviseletét. A közel háromnegyed órás beszélgetés sajnos nem biztosított kellő időt minden felvetődő kérdés tisztázására, viszont ennek ellenére is hozzájutottunk néhány érdekes információhoz. A megbeszélésen részt vett a korábban a balassagyarmati lakossági fórumon már jelenlévő Általános Föigazgató-helyettes Dr. Kiss Attila. Annak a kérdezési lehetőségnek csak az volt az apró szépséghibája, hogy kissé hirtelen és reklámozás nélkül lett megtartva, csillapítási szándékkal a bejelentett demonstráció végett.
Térjünk is inkább vissza a pénteki(2013.11.15) kirándulásunkra. Engedje meg a kedves olvasó, hogy lévén nem vagyok képzett(diktafonnal felszerelt) és jól fizetett újságíró így a beszélgetés azon részeit emelem ki amelyek a téma iránt érdeklődő érintett lakost leginkább foglalkoztatják és nem részletezem túl mélyen a hivatalnoki, jogszabályi hivatkozások sokaságát.
A kérdések elhangzása és az azokra kapott válaszok nem feltétlen időrendi sorrendben kerülnek leírásra lévén, hogy jómagam csak munkatársi szerepkörben voltam jelen, valamint a főtárgyaló nem én voltam. Hiszen Z. Kárpát Dánielnek szélesebb szemszögből is kellett informálódnia az igencsak érdekes/"aggasztó" idei tendenciákról. Ezen tendencia nem több mint, hogy az idei évben nagy vonalakban meg 10-szereződött a menedékkérők és az illegális határátlépők száma. Tavaly illetve az utóbbi években ez kb. 2500-3000 körül mozgott. Idén októberig ez a szám elérte a 17.000 főt. De a Főigazgató "megnyugtatott" minket, hogy Magyarország csak tranzitország a balkáni útvonalon így különösebb hatással ez nem lesz az országra. Valamint, hogy ezen embereknek nem Hungária az álmok földje. Rábízom az olvasóra ezen hozzáállás megítélését, de a későbbiekben még lesz ezzel kapcsolatban néhány érdekes dolog. Valamint kitérünk néhány visszás pontra a ma működő menekültügyi rendszerrel és jogszabályokkal kapcsolatban.
 A Főigazgató ez után újabb érdekességre hívta fel a figyelmünket: mégpedig arra, hogy ebből a magas létszámból már kb. 10.000 fő "ELTŰNT". Így velük "nincsen gond". Ezek a személyek a megindított idegenrendészeti és menedékkérelmi eljárás közben egyszerűen kisétáltak a szállókról és tovább folytatták az utukat a mesés nyugat felé. Apró szösszenetként jegyzem csak meg ennek az égész rendszernek a kissé érdekes és kétségbevonható működési elvét, hatékonyságát. A Főigazgató hasonlóképpen hozzánk nem értésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a megemelkedett létszám megjelenik a médiában, az viszont hogy ez a 10.000 fő viszont már nem hazánkat terheli semmilyen médiafronton nem tör át. Nem is csoda. Hiszen ez a téma nem vetekedhet egy rezsicsökkentéssel vagy a balos pártvezérek "fészbúk" levelezésével. De szó mi szó bennem nem keltett túl nagy örömöt ez az információ, hogy a magyar hatóságok kezéből és látóköréből csak úgy eltűnik 10.000 ember.
További érdekességek alább olvashatóak...

- A következő témában, hogy hogyan látja a hivatal vezetősége a kialakult helyzet kezelési lehetőségeit valamint a migrációs problémák jövőbeli helyzetét, ismét "megnyugtató válaszok érkeztek". A közelmúltban bevezetett szigorítások hozzájárulnak ezen problémák kezeléséhez, valamint Úniós szinten is lépések történnek Európa védelme érdekében. Hát... Én azért nyeltem egy nagyot.
- A Főigazgató is említette mondandójában, hogy az érkezők nagy része valóban gazdasági menekült és nem feltétlen minden esetben háborús övezetből érkeznek, hanem egyszerűen csak a könnyebb megélhetés reményében.
- Kérdésemre, hogy a gyarmati szálló felújítását valamint fenntartását a magyar költségvetés vagy Eu-s pénzből finanszírozzák egy kis félreértés és kavarodás alakult ki. A Főigazgató asszony szerint minden állami pénzből van finanszírozva. Ekkor emlékeztettem a hivatalvezető helyettest, hogy a 2012 július 31-én tartott lakossági fórumon ő Eu-s pénzekre hivatkozott. Hála az égnek sikerült kibogoznunk a szálakat és közös erővel tájékoztattak arról, hogy a szálló felújítása Eu-s pénzből történt a fenntartása viszont már az állami adóforintokból van finanszírozva.
- A képviselő Úr által felvetett egészségügyi kockázat kapcsán a Főigazgató ecsetelte a minden személyre kiterjedő teljes körű egészségügyi szűrés hatékonyságát és annak komoly összegeket felemésztő voltát.
Z. Kárpát Dániel
Ezen ponton ajánlom az olvasó figyelmébe a Vámosszabadin megtartott lakossági fórumot:
http://www.youtube.com/watch?v=Ez3buPemw6c
Rengeteg kérdésünkre és felvetésünkre kísértetiesen hasonlító válaszokat kaptunk mint amik ezen videóban elhangzanak így tényleg nem untatom az olvasót az összes apró részlettel.
- Felhoztam az ide érkezők 100% -os utazási kedvezményének témáját melynél megtudtuk, hogy erre csak indokolt esetben és a legtöbbször Budapestre szükséges eljutásuk végett kapnak lehetőséget annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen az eljárási ügyintézés, valamint mihamarabb hazajuthassanak. Az más kérdés, hogy egy ügyes és rafinált egyént lehet, hogy haza sem tud küldeni ez a rendszer.(Lásd cikkünket ennek a tevékenységnek az iskolapéldájáról: http://www.szivenszurtvaros.hu/2013/12/igy-nyaral-az-allammi-penzen-4-5-evig.html .)
 Valamint a Főigazgató elismerte, hogy alkalomadtán ez az utazási kedvezmény visszaélésekre is adhat lehetőséget.
- Rákérdeztem arra is amit a Főigazgató helyettes említett a lakossági fórumon, mégpedig, hogy kifizettetik-e a "vendégeinkkel" az itt tartózkodásuk költségeit? A válasz az, hogy aki menedékjogot kap annak nem kell ezeket az összegeket rendezni aki pedig nem kapja meg a menedékjogot ott pedig az olvasó fantáziájára bízom a megoldást! Főleg ha visszagondolunk a 10.000 emberre aki "eltűnt mint Petőfi a ködben".
- Felhívtam a hivatalvezetők figyelmét arra, hogy a gyarmati lakosságot a közelmúltban azzal a dologgal nyugtatták, hogy az a szálló lakó aki megsérti a házirendet az visszakerül őrzött szállóra. Felhoztam, hogy sok esetben tapasztaltuk már ennek az ellenkezőjét, valamint rákérdeztem, hogy ebben a kérdésben mi is a valóság. A Főigazgató elmondta, hogy sok esetben erre nincsen lehetőség a finanszírozottságuk véges lehetőségei miatt.
Újfent az olvasóra bízom a városvezetés által sokszor felemlegetett házirend szigorítás eredményességét.
- Felhoztam az ősz folyamán 2 hónapra csökkentett menekültszállón eltölthető idővel kapcsolatos aggályainkat ami sokaknak felkeltette a figyelmét. Ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogy a balos sajtóban közölt hírekkel szemben nem Nógrád megye vagy az aktuális megye van számukra kijelölve tartózkodási helynek. Hanem bármilyen lakcímet megadhatnak ahol egy barátjuk, ismerősük tartózkodik. A "hivatali procedúrák" alkalmával ezen a címen keresik őket és itt értesítik ki őket ügyük fejleményéről. Az adott megyét csak akkor jelölik ki, ha semmilyen ilyen címet nem tudnak megadni.
Újfent elgondolkodtató lehet az olvasó számára, hogy néha nehezen vagy egyáltalán be nem azonosított személyek ilyen könnyen teljes mozgásszabadsággal rendelkezhetnek Magyarországon.
- Rákérdeztem a szálló Város szívében való elhelyezésére és az előzetes hatástanulmányokra, de csak ugyanazt a választ kaptam amit a korábban említett videóban a vámosszabadiak is kaptak. Nem befolyásolt senkit a döntéshozók körében anno az a néhány apró szösszenet amire én is felhívtam most a figyelmet, mégpedig, hogy 50 m-re egy templom, kb.100 m-re egy gimnázium található, valamint 500-1000 m-en belül további 2 általános iskola és a teljes belváros megtalálható.
Pedig a Főigazgató szájából hangzottak el azok a mondatok, hogy:
"A szállók kiválasztásakor a következő szempontok kerültek vizsgálatra:
hol nincs a város szívében a település közepén ingatlan, lehetőleg minél távolabb a lakott területtől..."
2013.07.08, Vámosszabadi

(Honlapunk neve is ebből kiindulva született meg, valamint hozzávetve azt, hogy ennek a szállónak a helyén álló laktanyából verték ki őseink az idegen cseh megszállókat.) 

Zárásképpen azért szóba jött a szálló bezárása valamint a zárt szállóvá alakítása. Nem kell nagy képzelőerő a kérdés megválaszolásához. Valamint szerény meglátásom szerint a vámosszabadiak sem számíthatnak túl sok változásra 136-137 nap múlva!
Ne legyen igazam. 

Dobrocsi Lénárd - Balassagyarmat