Van ahol nem "néma" a polgármester!!!


Egy újabb apró szösszenet, hogy ha a polgármester és a képviselő testület aktivizálja magát akkor el lehet érni néhány eredményt(készülő AKTÍV térfigyelő rendszer). Valamint számon lehet kérni az íróasztal túloldalát az ígéreteikkel kapcsolatban.  Még ha azok valóságalapja már a megnyilatkozások megtételekor is kissé kétségesnek tűntek.
Alább olvasható, hogy Vámosszabadin tesznek és cselekednek az elöljárók.
Valamint Vámosszabadin maga az önkormányzat végzi el azt az információ közvetítést a szállóval kapcsolatban amit Balassagyarmaton csak civilek és szélsőséges riogatással megbélyegzett személyek tesznek meg a www.szivenszurtvaros.hu oldal üzemeltetésével.
Itt a példa:
http://www.vamosszabadi.hu/index.php/menekuelttabor
Lehet így is!!! A Rába parton országos hírverést csinálnak annak ami zavarja a békés lakosságot, pedig TIZED annyian sem laknak ott mint nálunk!!!
ÉBRESZTŐ VÁROSVEZETÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 
VÁMOSSZABADI KÖZSÉG
ÖNKORMÁNYZATA
9061, Vámosszabadi, Szabadi út 57
Tel: 96/560-200, Fax: 96/560-209
      email: vamosph@vamosszabadi.hu
Ügyiratszám: 68/2013.


Belügyminisztérium
Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter úr részére
Tárgy: Vámosszabadi idegenrendészeti befogadó állomás
                                                          
Tisztelt Belügyminiszter Úr!
2013. augusztus 05-én az első csoport érkezésével működésbe lépett a Vámosszabadi ideiglenes befogadó állomás. Most – három hét működéssel a hátunk mögött – szeretnénk összegezni tapasztalatainkat, első benyomásainkat, illetve választ kapni néhány, idő közben felmerült kérdésre .
Az állomás megnyitása előtti időszakban a BÁH kommunikációjának sarok-eleme volt, hogy az ideiglenes befogadó állomásra elsősorban családok, előzetesen már szűrt menedékkérők érkeznek, illetve a Főigazgatóság mindent megtesz, hogy vallási/etnikai feszültségek ne legyenek a szálláson.  Ennek ellenére a jelenlegi kb. 150-170 fős létszámban alig 30-40 fő alkot családokat, illetve tartozik a koszovói muszlim közösséghez. A többiek egyedülálló férfiak, akik között nemcsak muszlim vallásúak, hanem keresztények is vannak. Ezt egyértelműen a felénk tett ígérettel ellentétes intézkedésként értékeljük, mely a lakosság törékeny bizalmát nagyban gyengíti! Mivel az országban 9 befogadó állomás működik, kívánatosnak tartanánk a vallási/etnikai homogenitás megteremtését, úgy, hogy egy szálláshelyen vagy keresztény, vagy muzulmán közösség legyen elhelyezve.                           
Az ideiglenes befogadó állomás megnyitása utáni héten mindennapos volt a mentő és/vagy rendőrautók szirénázása a szálláshely és Győr között. Legutóbb 2013.0810-én 2 db mentőautó, illetve 2013.08.11-én egy mentő és a rendőrség 4 gépkocsija volt a helyszínen. Nem hivatalos értesülésünk szerint utóbbinál a lakók között volt verekedés hűtőszekrény-vita miatt. Pontos tájékoztatást várunk a rendőri beavatkozást igénylő esetekről és a tervezett szigorító intézkedésekről, melyekkel az állomás működését az ígért biztonsági szintre kívánják hozni.
Augusztus 8-án elindult az intézmény és Győr között az autóbusz-közlekedés, szemtanúk szerint egy 40 fő körüli kapacitású „turista”- busszal, meg nem erősített információk szerint napi egy fordulóval.  Javaslatunk szerint célszerűbb lenne nagyobb befogadóképességű (csuklós helyi, vagy helyközi típusú) autóbuszt közlekedtetni, mellyel akár 80-100 fő is utazhat egyidejűleg. Ennek szükségessége várhatóan az iskolaév kezdetével alátámasztást nyer. A buszjárat kapacitás-hiányát erősítik a 14. sz. főúton több alkalommal is látható afrikai férfiak, akik gyalog igyekeznek Győrbe, vagy vissza a szállásra. Ez a közlekedés a nagy kamionforgalmú főúton veszélyes, ahogy azt a megnyitás előtt is jeleztük a BÁH felé. Várjuk továbbá tájékoztatását a buszok menetrendjét/gyakoriságát illetően úgy a jelenlegi, mint a szeptember 01-én kezdődő iskola-időszakra vonatkozóan. Kérjük, hogy a döntés meghozatala előtt szíveskedjenek egyeztetni velünk is.
Az iskolakezdésig alig egy hét van hátra, ezért várjuk tájékoztatását az ott lévő gyermekek iskoláztatásával kapcsolatban is. Szeretnénk tudni, hogy valóban nem Vámosszabadin vagy Kisbajcson fognak iskolába járni.
A sajtóban megjelent hírek szerint elkészült Magyarország új menekültügyi stratégiája, mely nem tartalmazza újabb befogadó állomások megnyitását. Ez a szándék ellentétes a Belügyminiszter úr, a BÁH és Vámosszabadi között köttetett megállapodást megelőző tárgyaláson elhangzottakkal, illetve a közös közlemény tartalmával, mely szerint az itteni szállás ideiglenes jelleggel nyílik meg, amíg egy nagyobb befogadó képességű, valamint a helyi érdekeket kevésbé csorbító ingatlan kerülhet kiválasztásra és megfelelő előkészítés után megnyitásra. Várjuk tájékoztatását a fent említett sajtóhír valóság-tartalmára vonatkozóan, illetve a garanciákat, hogy a Vámosszabadit szükség esetén kiváltó szálláshely előkészülete érdemben zajlik.

Eddigi tapasztalatunk szerint szükségesnek tartjuk, hogy az intézmény megbízott vezetőjének tájékoztatási jogkörét pontosítani kell, melyről szíveskedjék minket is értesíteni.                      
Tisztelt Belügyminiszter Úr!
 Ezúton is köszönjük, hogy a községünk lakosságát érintő kérdésekben megértést tanúsított és több, a véleményünket figyelembe vevő intézkedést tett. A térfigyelő kamerarendszer kiépítésének előkészítése folyamatban van. A helyi rendőrirodán szolgálatot teljesítő rendőrökkel közvetlenül és a Polgárőr Egyesület révén is napi kapcsolatban vagyunk, a lakosság jelentős hányada elfogadja a biztonságérzetünk megőrzésének céljából biztosított rendőri jelenlétet.
Kérjük, hogy válaszában szükség esetén szíveskedjék külön megjelölni a nyilvánosságra hozható és a bizalmasan kezelendő információkat.
Vámosszabadi, 2013. augusztus 23.

Tisztelettel:  Vámosszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
és a lakossági tiltakozást szervező vezetők megbízásából

Réti Csaba
polgármester
                                                                      
Kapják:
-          Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter
-          Vámosszabadi Önkormányzat képviselő-testülete
-          Dr. Végh Zsuzsanna Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Főigazgató
-          Kovács Gyula Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat- Magyarországi Regionális Igazgatója
-          Lutter Tibor megbízott intézményvezető