Vámosszabadi: GAME OVER

Pintér becsületszava meggyőzte a vámosszabadi küldöttséget: megpecsételték a falu sorsát
 
 Vámosszabadinak valóban nem volt választása!!!?
 
Vámosszabadi lakói felemás módon fogadták, hogy saját küldöttségük a napokban megegyezett Pintér Sándor belügyminiszterrel a menekültstátust kérők befogadóállomásának megnyitásáról és ideiglenes működéséről. A delegáció tagjai – a civilek képviselői s a polgármester – a minisztertől elfogadták azt az érvelést, hogy a menedékkérők létszámának emelkedése új befogadóállomások megnyitását teszi szükségessé. Eddig elsősorban azt vitatták, hogy miért éppen Vámosszabadit szemelte ki erre a célra a kormány.
A település hetek óta tiltakozott a tábornak a korábban laktanyának és munkásszállónak is használt, jelenleg üres külterületi épületben való létesítése ellen. Kemény hangvételű falugyűléseken s egyéb fórumokon indulatosan adtak hangot véleményüknek, a menekülteket sokszor bűnözőkként tüntetve fel (mint ahogy a nagy részük az is), akik megerőszakolják a település lányait, kifosztják lakásaikat, tönkreteszik a község nyugalmát, s fertőző betegségeket cipelnek be Vámosszabadira.
A rendőrség következetesen azt hazudta, hogy az előjelek és a más településekről szerzett tapasztalatok alapján nem romlik a közbiztonság. Ezzel együtt megerősített, folyamatos járőrözést ígértek a falunak. A bevándorlási hivatal pedig arra utalt: egyetlen járvány nem tört ki az utóbbi 25 évben a menekültstátusért folyamodók miatt és környezetében. A helyi civil mozgalmat korábban nem győzték meg ezek az érvek, több mint tízezer aláírást gyűjtöttek össze a tábor megnyitása ellen. Levelet írtak Pintér Sándor belügyminiszternek, aki kedden fogadta őket.
A helybelieket is meglepte a megbeszélések eredménye. A tárgyalások után az MTI a község és a Belügyminisztérium közlése alapján arról számolt be: Vámosszabadi hozzájárul, hogy a külterületén lévő volt munkásszálló épületében – elsősorban családok elhelyezésére alkalmas – befogadóállomás létesüljön és működjön "ideiglenesen".
A vámosszabadi küldöttek sikeres kompromisszumként minősítik a megegyezést, s arról győzködik a helybelieket: csupán ideiglenes megoldásról van szó, Pintér belügyminiszter becsületszavát adta arra, hogy jövő márciusban újratárgyalják a tábor ügyét, s szükség esetén a létesítmény esetleges bezárásáról is döntenek.
A közösségi oldalakon s a sajtóhíradások végén kommentelők többsége nem tartja elfogadhatónak ezt a megoldást. A szovjet csapatok is csak ideiglenesen voltak itt. Negyven évig – jegyzi meg epésen az egyik helybeli hozzászóló. A másik szerint márciusban, a választások előtt tényleg felfüggesztik majd a tábor működését, aztán a voksolást követően megnyitják újra. Van aki azt kérdezi: Mit ígértek vagy mivel fenyegették meg a delegáció tagjait? Vannak azonban, akik nyugtázzák, hogy „Vámosszabadit végre komolyan vették”.