Tömegverekedés a menekülttáborban, kommandósokat is bevetettek

/2013-06-29, Belföld /

Debrecen – Öt embert kellett kórházba vinni a Sámsoni úti menekülttáborból. Egyikük súlyos fejsérülést szenvedett. Életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség négy külföldi ellen, aki péntek délután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Debreceni Befogadó Állomásának területén egy 32 éves menekültet bántalmazott - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.
Tömegverekedés tört ki péntek délután a Sámsoni úti menekülttáborban a Dehir.hu értesülései szerint. A helyszínre több rendőrautó érkezett, s a mentősöket is ki kellett hívni. A verekedők szétválasztására és a rend helyreállítása érdekében a készenléti rendőrséget is kivezényelték a menekülttáborba.
A mentőszolgálat vezetője érdeklődésünkre elmondta, egy súlyos és négy könnyű sérültet kellett kórházba szállítani, mindegyiküket a Kenézy Kórház baleseti sebészetére vitték.
Délután még nem lehetett tudni, miért tört ki a verekedés, a rendőrség akkor nem adott hivatalos információt az esetről. Helyszínen lévő kollégáink arról számoltak be, hogy nagyon sok rendőr tartózkodik a tábornál, húsznál is több rendőrautó érkezett ki, s egyre többen vannak. A tábor területén belül sorfalat álltak a rendőrök, s csak azokat az embereket engedték be, akik oda tartoznak. A rendőrök arra is gondosan ügyeltek, hogy senki ne lásson semmit az utcáról.
Kovács Károly, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője később azt közölte, hogy rendőrségi akció zajlik a menekültek debreceni befogadó állomásán. Azt az információt, hogy tömegverekedés tört ki a menekültek között, a szóvivő nem erősítette meg, de nem is cáfolta.


Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy egy futballmeccs során különböztek össze a táborlakók, mintegy negyvenen egymásnak estek, több száz menekült pedig “szurkolóként” vett részt az összecsapásban.
Kósa Lajos polgármester az esetre reagálva a Dehir.hu-nak este elmondta, hogy az afgánok és a pakisztániak, valamint az afrikai menekültek között tört ki ellentét, akik összeverekedtek. Több száz rendőr vigyázza most a rendet, de mint megjegyezte, hosszú távon ez nem fenntartható állapot. Attól lehet tartani ugyanis, hogyha a rendőrök elmennek, akkor újra kirobban a tömegverekedés – nyilatkozta a Dehir.hu-nak péntek este a polgármester.
A kedélyek még a késő esti órákra sem csillapodtak, a két táborra szakadt menekültek farkasszemet néztek egymással, őket kommandósok választották el.
Meg nem erősített források szerint este 100-150 rendőr volt  a helyszínen, s vélhetően egész éjszaka ott kell lenniük, ezért a szomszédos megyékből kértek segítséget, hogy leválthassák a több órája ott lévő állományt.
Az MTI nem rendőrségi forrásból származó információi szerint a menekültek közül egy embert előállítottak.
Őrizetben a verekedő menekültek
Életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség négy külföldi ellen, aki péntek délután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Debreceni Befogadó Állomásának területén egy 32 éves menekültet bántalmazott – közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.
Kovács Károly elmondta: a bántalmazott férfit a mentők kórházba szállították. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket a rendőrök elfogták és előállították a főkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket.
A szóvivő tájékoztatása szerint közülük három személyt vettek őrizetbe a nyomozók a kihallgatás után, míg negyedik társuk ellen szabadlábon hagyás mellett folyik a büntetőeljárás.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság előterjesztést tesz az őrizetbe vett személyek előzetes letartóztatásának indítványozására – ismertette Kovács Károly.
A rendőrség nagy erőkkel – meg nem erősített információk szerint 300 fővel – volt jelen a táborban szinte egész éjszaka. Tartani lehetett ugyanis attól, hogy a rendőrök távozása után ismét egymásnak esnek a menekültek.
Szombatra virradó hajnalban autóbuszokkal vittek el menekülteket a debreceni befogadó állomásról. Az MTI úgy tudja, hogy az afrikaiakat átszállították egy másik menekülttáborba.
Mint írtuk, az Európai Unió megváltoztatta a menekültstátuszt kérőkkel kapcsolatos szabályozást, ennek értelmében a határátlépők nem utasíthatóak ki, és nem is lehet őket őrizetbe venni a legfeljebb 30 plusz 60 napos procedúra idejére. A debreceni befogadóállomáson elsősorban emiatt a szabály miatt már hónapok óta áldatlan állapotok uralkodnak, rendszeresek a verekedések, ráadásul a menekültek többször követtek már el bűncselekményeket a város különböző pontjain. Nemrég a Jobbik fáklyás felvonulással tiltakozott a kialakult helyzet miatt, s egyebek mellett az követelték, hogy számolják fel a debreceni állomást.
mti, Délhír.hu nyomán Palócbetyár.com