Pellengéren a Belügyminisztérium és az igéreteik!


Nem vagyok országgyűlési képviselő mint Balla Úr akivel már beszélgettem ezekben az adott témákban, hogy szándékozik-e legalább informálódni az adott hatóságoknál a problémák kezelése kapcsán de nem tudtunk közzé tenni semmi konkrétumot vagy hivatalos dokumentumot amit a rendelkezésünkre bocsátott volna tevékenységével kapcsolatban. Ha mégis vannak ilyenek szívesen közzétesszük bízva abban, hogy előmozdíthatja a város nyugalmának megőrzését. Nem ülök a polgármesteri hivatalban sem, hogy könnyebben dörömböljek az illetékesek ajtajain, de városáért aggódó civil polgárként elkezdtem kilincselni és láss csodát fel lehet tenni ezeket a kérdéseket nagy nyilvánosság előtt is akár. Ezeket a kérdéseket már a szálló városunkba való telepítése előtt is fel kellett volna tenni, függetlenül attól, hogy hogyan döntenek a gyarmati polgárok feje felett! Sokat gondolkozok azon, hogy ezeket a kérdéseket miért nem tette fel hivatalos fórumokon az említett személyek közül senki. Sokak szemében kevés csak a házirend döcögős betartására hivatkozni. Értem én, hogy lent és fent is ugyanaz a politikai szél fúj, de a város jelentős részének nyugalom iránti igényét sem kéne elfelejteni, hiszen egy államférfi azokért a lakosokért ment az íróasztal túloldalára akik őt odaküldték.

Ezúton is köszönöm jómagam, valamint az ügyben érintett lakosság nevében Farkas Gergely Képviselő Úrnak, hogy tolmácsolta kérdéseinket a Belügyminisztérium irányába!
Kíváncsian várjuk a válaszokat vagy a tetteket!

Dobrocsi Lénárd


 
       


     Farkas Gergely
     országgyűlési képviselő

Szóbeli kérdés
Kövér László úrnak,
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján kérdést kívánok intézni a Belügyminisztériumot vezető miniszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetőjéhez
Miért nem lép határozottabban a Kormány annak érdekében, hogy az országba érkezett bevándorlók ne tarthassanak rettegésben egy egész várost?”

címmel.

A benyújtott kérdésemre a választ szóban várom.

Tisztelt Miniszter Úr!
Évek óta komoly probléma forrása, hogy Balassagyarmaton az egykor dicső múltú laktanyából szinte luxusmódon kialakított menekültszálló lett. Míg a tűzoltóság, mentőállomás lassan összedől, az utcákon lehetetlen kikerülni a kátyúkat, a kórházban balkáni állapotok uralkodnak, itt uniós forrásokból afrikai, indiai, szír és arab nemzetiségű bevándorlók hada napi háromszori étkezést kap, szállást, teljes ellátást és havi zsebpénzt. Az éjjel-nappali szabad kijárásban sem igazán korlátozzák őket, ami számos sajnálatos konfliktushoz vezetett az utóbbi időkben. Mivel személyazonosság bizonyos esetekben nem ismert (beazonosíthatatlanok), a rendőrség tehetetlen velük szemben, amit ki is használnak.
Évekkel ezelőtt térfigyelő kamerákat telepítettek a balassagyarmati főutcára, azonban rendőrségi erőforráshiány miatt még 2008-ban lekapcsolták az összeset. 
A folyamatosan romló közbiztonság miatt Balassagyarmati Idegenszálló is kapott egy kis felületi kezelést. Például elkezdték betartatni a házirendet, ami igazából már a szálló újranyitása óta is kötelező lett volna. A bevándorlóknak ugyanis este 22 óra és reggel 6 óra között a szállón kell tartózkodniuk, de ez sem jelentett nagy előrelépést, ugyanis a bűncselekmények sokszor nem ekkor történnek, hisz volt már példa késelésre délután 17 órakor vagy betörés reggel 8-kor. A kártyás beléptető rendszer ugyan ki van építve, de annak használata nem a célnak megfelelő.  A biztonsági őrök kártya nélkül is nyugodtan ki- és beengedik közlekedni az ott lakókat.
A témát már feszegettük itt a Parlamentben – Zagyva György Gyula képviselőtársam interpellált is –, de mivel a probléma nem oldódott meg, újból ide hoztuk az ügyet.

Kérdezem tehát a Tisztelt Miniszter Urat, mikor és milyen létszámfejlesztéssel valósul meg a balassagyarmati kapitányság megerősítése? Szán-e a Belügyminisztérium erőforrást a balassagyarmati inaktív térfigyelő rendszer beüzemelésére? Ez lenne a minimum állampolgárainak biztonságának érdekében.
Mivel az idegenszálló a Belügyminisztérium fennhatósága, tartottak-e, illetve terveznek-e drogfogyasztással illetve drog birtoklásával kapcsolatos vizsgálatokat? Tekintettel arra, hogy közismert több, szállón élő személy ez irányú tevékenysége, valamint sokuk a drogkereskedelmi induló országokból érkezik hazánkba.
A legfrissebb hír pedig, hogy április 10-én is történt egy helyi lakosokat érintő atrocitás, amely után a rendőrségnek majdnem háromnegyed órába telt kiérni a zaklatás helyszínére. Hogy fordulhat elő, hogy 40 perc alatt érnek ki a kapitányságról, ami kb. 600-800 méterre van az említett helyszíntől?

Várom mindezekre a kérdésekre érdemi válaszát!

Budapest, 2013. április 15.

Tisztelettel:


                                                                                                          Farkas Gergely
 Jobbik