Tüntetés a szálló ellen 2012.08.03


Miközben a balassagyarmati és környékbeli polgárok az együttélés alapvető szabályaira hívták fel a bevándorlók figyelmét, addig ők a ,,Basszátok meg az országotokat!" és hasonló dolgokat kiabáltak ki az épületből. Végül a rendőrségnek kellett megfékeznie a magukból kivetkőzött idegeneket, akik ki akartak rontani az épületből.

"Polgári összefogás a balassagyarmati idegenszálló ellen" nevű Facebook csoport nevében Horváth Gábor a helyszínen beszélt a csoport létrejöttének okairól, majd összefoglalta a lakossági fórumon elhangzottakat. Megkérte a jelenlévőket, magatartásukkal is hívják fel a figyelmet „a köztünk és a jelenleg még bentlakók közötti óriási kulturális szakadékra!”. Elmondta, eddig 1700 aláírást gyűjtöttek össze a szálló bezárásért, az íveket a Nógrád megyei település polgármesterének adják majd át.

Nándori László, egy civil felszólaló beszédében összefoglalta miért elégedetlenek a balassagyarmatiak. - Sötétedés után nem mernek az emberek az utcára menni. Miközben a szálló lakói „az ételt, amit a Közösségi Szálláson kapnak leköpik és falhoz vágják”, közben több magyar család éhezik. 

Az idegenek szemtelenül leszólítják a lányokat, nőket, belekötnek a vendégekbe a szórakozóhelyeken. Történt olyan eset is amikor szembeköptek egy bolti pénztárost, aki nem tudott pénzt váltani, minek következtében a hölgy súlyos, hazánkban nem honos, fertőző betegséget kapott el. Az elkövetőt „természetesen” nem marasztalták el tettéért. Végül kijelentette: a legbátrabb város lakói nem fognak rettegni saját hazájukban.


A demonstráció harmadik szónoka a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökeként Zagyva György Gyula volt, aki - szintén a szervezők kérésére - azon a keddi fórumon is részt vett, amelyet a város vezetése hívott össze az ügyben. Beszédében összefoglalta a lakossági fórumon elhangzottakat a valóság tükrében.

Hangsúlyozta, - nem emigránsokról van szó, a szálláson élők valamennyien jogsértően tartózkodnak Magyarországon, és - mint mondta - azért jönnek ide, mert nem tudják betartani a saját államuk törvényeit, vallási előírásait.  A 82 főből, 2 fő származik ismereteink szerint háború sújtotta országból. A szálló működése óta ( 2011. június) több, mint 300 határsértő járt szabadon ki-be, és használta ingyen szállodaként az adófizetők pénzéből fenntartott intézményt, -mondta.


Megemlítette, hogy ő a szervezők megkeresésére érkezett, holott a városnak van kormánypárti országgyűlési képviselője is, Balla Mihály személyében, s neki volna feladata a polgárok ügyét képviselni. A jelenlévők Balla képviselő úr nevének hallatára füttyögve nemtetszésüket fejezték ki. Információink szerint Balla a korábbi lakossági fórum megjegyzést tett Zagyvának, arra vonatkozóan, hogy ő (mármint Zagyva) mit keres itt. Erre az egyébként egri Zagyva György azt felelte, hogy ,,ha ti nem csináltok semmit, akkor kénytelen vagyok jönni, én az emberek szolgálatára jelentkeztem". (Balla munkásságáról bővebben ITT)

Zagyva György Gyula megszólította a szállás lakóit is. Angol tolmácsot hívott a színpadra, így közölte a külföldiekkel is, hogy miért vannak most itt. A tolmács közvetítette a lakók felé azokat a nem kívánatos megnyilvánulásokat, amelyek felháborodást keltenek a rendszerető honpolgárokban. A szálló lakói a demonstráció megkezdésétől az ablakokban ültek, kameráztak, kiabáltak és mutogattak a tömeg felé. Jól tükrözi a befogadó ország felé mutatott „tiszteletüket” egy mondatuk: „Basszátok meg az országotokat!” .


A helyi rendőrség 8 fővel kívánta biztosítani a helyszínt, erősítést a megyétől nem kértek, mégis kaptak. Balassagyarmaton korábban nem látott rendőri erők biztosították a figyelemfelhívó rendezvényt. Az MTI tudósítása szerint nem volt rendbontás, azonban ez nem igaz. A készenlétiek közül 10 főt az idegen csürhével szemben kellett bevetni, ugyanis ki akartak törni az épületből, hogy rárontsanak a magyarokra.
A tüntetés résztvevőinek Zagyva elmondta: "kezdetnek" tekintsék ezt a demonstrációt, mert ezt a helyzetet "polgári ellenállás nélkül nem lehet megoldani". Az is lehet, hogy pár embernek oda kell majd láncolnia magát a bejárathoz.  Nem riadunk vissza a drasztikusabb megoldásoktól sem! - mondta a radikális képviselő.

A demonstráció zavartalanul zajlott le, a megjelent több száz fő példát mutatott rendből és fegyelemből az idegeneknek. A rendezvény után a helyszínen újabb aláírásokkal bizonyították elégedetlenségüket a polgárok.