Szkinhedek és romák is megverték az afgán menekültet

Egy újabb hiteles "tudósítás"

Nő a feszültség a balassagyarmati lakosok és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott közösségi szállás lakói között. Több külföldi bántalmazásról számolt be, amiért a Helsinki Bizottság is egyeztetést kezdeményezett, a közösségi szállás ellen tiltakozó csoport alapítója szerint viszont pont a bevándorlók kötnek bele a város lakóiba. Feljelentést sem a menedékkérők, sem a helyiek nem tesznek.
Rendszeresen inzultálják őket, többször csoportosan támadtak rájuk, a rendőrség pedig nem intézkedik – mondta a hvg.hu-nak több, a balassagyarmati szálláson élő afgán menekült. Szerintük az augusztusban tartott (egy lány állítólagos megerőszakolása miatt szervezett) tüntetés óta fajultak el igazán a dolgok (pedig később kiderült, hogy a lány által elmondottakból semmi nem igaz), emellett néhány hete egy körülbelül 20 fős, főként roma fiatalokból álló társaság is rendszeresen beléjük köt. Az általunk megkérdezett helyiek nagy része azt mondta: a városban inkább számítanak beszédtémának egyes, a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, mint az ellenük elkövetett támadások, bár a munkatársunkkal szóba álló balassagyarmatiak nagy része csak hallomásból tud hasonló esetekről.A balassagyarmati közösségi szállás több mint egy éve nyílt meg egy sikeres EU-s pályázat nyomán. Az intézményt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal működteti, a migránsokat segítő Menedék Egyesület szociális munkásai pedig többek között lelki gondozást, csoportos foglalkozásokat és nyelvoktatást biztosítanak a lakóknak. A szállásra olyan illegális határátlépők kerülnek be (gyakran több hónapos, idegenrendészeti fogdákon töltött fogság után), akik menedékkérelmét még nem bírálta el a Bevándorlási Hivatal. A szállásra kerülő menedékkérők este 10 óráig szabadon elhagyhatják a szállást.
Bőrfejűek és romák is megverték
Egyre több a konfliktus tábor körül. „Három hete a ligetben voltunk estefelé néhány barátommal, amikor megjelent körülbelül tizenöt feketeruhás, tetovált bőrfejű. Először csak kiabáltak, majd ránk támadtak, a többiek elfutottak, engem viszont megvertek” – mondta Mohammad Hakim Faisal. A 18 éves fiú egy éve érkezett Magyarországra, korábban 10 hónapot töltött a nyírbátori idegenrendészeti fogdán. Elmondása szerint a támadást semmilyen összeszólalkozás nem előzte meg, és a bőrfejűek éppen olyan gyorsan eltűntek, ahogy jöttek. Az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, de egyelőre semmilyen választ nem kapott a hatóságtól, akik még a jegyzőkönyv másolatát sem adták át.

Mohammad azt mondta, a bőrfejűeken kívül egy másik agresszív csoportosulás is rászállt az menekültotthon lakóira. Néhány hete egy körülbelül 20 fős, főleg roma fiatalokból álló társaság kezdett "lógni" a város Nagyliget nevű parkjában, ahol a szállás lakói is találkozni szoktak. Mohammad elmondása szerint a társaság tagjai rendszeresen inzultálják őket, és előfordult, hogy a parkban járőröző rendőrök tétlenül nézték végig, amint a fiatalok megpróbálnak beléjük kötni. Három hete már tettlegességre is sor került, az egyedül sétáló Mohammadot fényes nappal bántalmazták a 16-18 éves fiatalokból álló társaság tagjai.
Helyi lakosok megerősítették, hogy előfordulnak verekedések, kisebb konfliktusok a menekültek és fiatalok között. Egyikük megjegyezte, jellemzően tinédzserek azok, akik csinálják a bajt. Sokan hallottak szóbeszédeket a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről, de az általunk megkérdezett helyiek közül személyes tapasztalata egyiküknek sem volt. Legtöbben azt vetették a (főleg muszlim országokból érkező) menekültek szemére, hogy "követik, zaklatják a nőket".

Bővebben:
http://hvg.hu/itthon/20120921_menekultszallas_bunozes