Nyílt levelünk a Gyarmati TV szerkesztőségéhez

Tisztelt Házy Attila ügyvezető igazgató úr!
Önöknek, mint a televíziós média balassagyarmati képviselőinek mond valamit az a kifejezés hogy: „korrekt pártatlan hírszolgáltatás”?
Az elmúlt hetek híradásait áttekintve, véleményünk szerint NEM!
Nem mennénk vissza nagyon az időben, mert felesleges.
Alig több mint egy hónapja volt a városban egy viharos gyorsasággal megszervezett nyílt lakossági fórum, melyen 70 fő gyarmati lakos jelent meg. Ebből a számból is az következik, hogy nem egy alig pár embert érintő probléma került itt megvitatásra. A fórum 2.5 óra tömény beszélgetésből állt, rengeteg minden elhangzott. Önök ebből leadtak a tv-ben egy 20 perces műsort, ebből is kb. 10 perc csak a polgármester úr köszöntője volt. A többi? Nem fért bele a műsoridőbe? A kéthetente leadott 1órás híradó és a 10 hirdetés közé? Az amúgy is rövid lejátszás szerkesztése, cenzúrája kinek az utasítása szerint történt? Vagy önök döntik el, hogy a 8-10 felszólaló közül melyik kettőt mutatják? Érdekes módon a „válasz” adó egyenruhás urak mind belefértek a műsoridőbe. Azt már ne is részletezzük, hogy az akkor itt badarságokat összehordó megyei rendőrkapitányt már idő közben leváltották. De önök tartották annyira korrektnek a válaszait, hogy bekerüljön a műsorba. Akik a valós problémákról beszéltek azok már sok időt elvettek volna a végtelenül ismétlődő reklámújságtól? Önöknek ez a híradás?
A fórumot két nappal követte egy utcai demonstráció. Itt bebizonyítva, hogy nem is vagyunk mi annyira birka nép, több ember megjelent, mint pl. az Augusztus 20.-i utcabálon. A megjelent 500 fő nem lebecsülendő dolog balassagyarmati viszonylatban. Önöknek ismét sikerült egy 45 perces eseményt összefoglalni 5 percben. Gratulálunk, ebből a tv néző biztos mindent megtudott, ami érdekelte volna. Ismét tanúbizonyságát tették, hogy a részletes és korrekt tájékoztatás a feladatuk.
Tegnap az önök reklámújsága alatti szalagcímben egy büntetőeljárást maga után vonó garázdaságról olvashattunk. Mennyire érdekes! Eddig nem történt Balassagyarmaton bűnelkövetés? Vagy ezután mindegyik benne lesz a tv-ben? Csak remélni merjük, hogy nem manipulációból került ki ez a hír. Mint ahogy a minapi adásuk sem manipuláció mikor fordított sorrendben közölték le a felvételeket a tüntetésről, az azt megelőző lakossági fórumról és az alpolgármester úr nyilatkozatáról.
Nagyon szomorú dolog lenne, ha még egy ilyen kisvárosban is, mint a miénk, a politika és a városvezetés irányítaná a médiát, maguk hasznára ferdítve az igazságot, szembemenve a rájuk nézve szomorú tényekkel, a valósággal. Nyílt levelünkben kérjük, önöket nyugtassanak meg minket és egyben a város tévénéző lakóit, hogy ez nem így van. Felvállalva ezzel, hogy önök a felelősök minden a Gyarmati TV-ben leadott műsor korrekt szerkesztéséért, politikai és pénzügyi hátterű utasításokat nélkülöző cenzúrájáért. Az emberek azért nyögik ki a sárga csekket, azért kapcsolják be a tv-t, hogy városunk történéseiről hitelesen tájékozódjanak. A megjátszott agyoncenzúrázott valóságsókat hadjuk meg az idegen kézben lévő kereskedelmi tévéknek.
Tisztelettel:
Horváth Gábor
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Balassagyarmat
2012.09.06.
Balassagyarmat