Feljelentették a balassagyarmati hazafiakat

Az ultraliberális Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére idén októberben egyeztetés kezdődött a Balassagyarmati Rendőrkapitányság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Menedék Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai között annak érdekében, hogy megoldást találjanak az elmérgesedő helyzetre.
Az utóbbi hónapokban többször tettlegességig menő konfliktus alakult ki Balassagyarmat polgárai és a helyi közösségi szállás külföldi lakói között - fogalmaznak a bibsi jogvédők honlapjukon, ami enyhe csúsztatás. Az igazság az, hogy a szállás lakói - akikről kiderült, hogy nem politikai menekültek, hanem többségében köztörvényes bűnözők - rendre inzultálják a helybélieket, megszegik a kulturált együttélés szabályait. Ennek kicsúcsosodás volt az augusztusi demonstráció, melyen több százan vettek részt, s ahol a rendőröknek kellett megakadályozni, hogy szegény menekültek ne támadjanak a gyülekezési- és véleménynyilvánítási jogukkal élő balassagyarmati polgárokra.


A nevében magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek a külföldiek védelme érdekében bűnmegelőzési tájékoztató előadást kellett tartania a szálláson, meg kellett erősítenie a szállás utcájában, a Ligetben és más kiemelt helyszíneken a közterületi jelenlétét. Ez természetesen hazugság, a balassagyarmati lakosok védelmében van szükség a megerősített rendőri jelenlétre, hiszen Gyarmaton egyszer sem fordult elő, hogy a helyiek bántalmazták volna a bevándorlókat.
A rendőrség képviselője ezentúl heti rendszerességgel kihelyezett fogadóórát tart a közösségi szálláson a külföldiek számára, ahol tájékozódhatnak saját ügyeikben és általános jellegű tanácsadást is kérhetnek.
A balassagyarmati közösségi szállással kapcsolatban a legújabb információ, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal feljelentést tett "a konfliktusokban aktív szerepet vállaló, mocskolódó Facebook-csoport" ellen közösség tagjai elleni izgatás miatt.

A nevezett Facebook-csoport egyik tagja elmondta: senki ellen nem izgattak, de a tarthatatlan állapotok miatt kénytelenek voltak véleményüknek hangot adni. Álláspontjuk szerint bűncselekményt nem követtek el, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a liberális jogvédők részéről pedig hangulatkeltés folyik. Amennyiben szükség van rá, igazukat a bíróság előtt is meg fogják védeni. Erre vonatkozóan Gaudi-Nagy Tamás telefonon azt közölte, hogy az önvédelemre szerveződött, a hatályos törvényeket figyelem előtt tartó balassagyarmatiak számíthatnak a Nemzeti Jogvédő Szolgálat segítségére.
Zagyva György portálunkhoz eljuttatott levelében arról tájékoztatott, hogy a történtekkel kapcsolatban interpellálni fogja Pintér Sándor belügyminisztert. A HVIM tiszteletbeli elnöke elképesztőnek és érthetetlennek nevezte, hogy éppen azokat jelentik fel, akik ezt a balassagyarmati embereket foglalkoztató problémát felkarolták. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól telefonon próbált tájékoztatást kérni, de gyakorlatilag órákon keresztül nem lehetett őket telefonon elérni, a gépi hang rendre azt közölte, hogy minden vonal foglalt, próbálkozzon később.
Az említett Facebook csoportban jelenleg 3667-en vannak, illetve 2567-en aláírásukkal is kifejezték a közösségi szálló átköltöztetésével kapcsolatban a világos és érthető akaratukat: ebben a formában nem kérnek a balassagyarmatiakra szabadított intézményből.