Egy interjú margójára /Balla Mihály elképzelései-meglátásai/


Most már feltétlen aktuálissá vált eme kis „élménybeszámoló” közzététele. Az elmúlt egy hét alatt a gyarmati idegenszálló ügyében 3 illetékes személy is nyilatkozott. Ebből a három személyből csak egy valaki tette meg ezt nagy nyilvánosság előtt.

Egy előre egyeztetett időpontban érkeztem a parlamentbe, hogy Zagyva Gyulát faggassam arról mik a meglátásai az elmúlt hónapok tekintetében  a szállóval kapcsolatban. Első alkalommal volt szerencsém az Ország Házába eljutni és még be sem tettem a lábam már meglepetéssel szolgált ez a látogatás. Az első híresség akibe még a parkolóban botlottam az Balla Mihály Fideszes képviselő Úr volt. Amint közeledvén megláttam döntöttem, hogy „információ éhségemnek” nem tudok parancsolni és megkérdezem őt, hogy is áll a szálló ügye illetve, hogy ő maga mit tett ezen ügyben.


A rövid 10-15 perces beszélgetésbe csak néhány gondolatváltás fért bele és jelen állás szerint a közeljövőben nem is fog ez újra bővebb korlátok között megtörténni főként olyan formában amelyet a lakosság is nyomon követhet, de erre az apró bökkenőre még visszatérünk.
Balla Úrral nagyrészt nyílt és közvetlen beszélgetést folytattam amiben érintettük a városba kerülő egyének hátterét, ki mennyiben menekült avagy bűnöző. Természetesen általánosítani nem érdemes és nem is szabad mert családok és gyerekek is vannak köztük. Viszont számos személy a jelenlegi drogkereskedelmi induló országokból érkezik Európába akiknél érdemes lenne mélyebb vizsgálódásba kezdeni vagy akár sűrűbb helyszíni ellenőrzést tartani. Kérdésemre, hogy a rendőrségnek van e joga a szálló területén ilyen irányú ellenőrzéseket/ha már ezt az egész ajándékot a Belügyminisztériumtól kapta a város/ tartani Balla Úr válasza az volt, hogy természetesen ha a helyzet úgy követeli erre lehetőség van. 

A beszélgetés alapján egyértelművé vált, hogy Balla Úr nagyrészt követi az eseményeket mind a történések idejével mind azok hátterével kapcsolatban. Ez alatt a szálló renitens személyeinek esetleges hazánkban folytatott feltételezett drogügyleteit értjük ami eddig a már említett vizsgálatok elmaradásának köszönhetően nagyrészt még csak szóbeszéd tárgyát képezik. 
Kérdésemre, hogy miért Balassagyarmaton helyezték el ezt a szállást csak a 2009-ben aláírt ENSZ szerződés tartalmát említette amit még az előző kormány írt alá. Jegyezzük meg, hogy a polgármester akkor is az volt aki ma és Balla Úr is parlamenti képviselő volt ekkor. Sokakban ez a folyamatosan visszatérő hivatkozás nem biztos, hogy megelégedést vált ki.

A következő kérdésem az volt, hogy az elmúlt fél évben ő maga mit tett, milyen megnyilatkozásokat illetve lépéseket tett a szálló ügyében? Naivan feltételezve, hogy ilyenkor egy képviselő megkeresi az illetékes minisztériumokat, hivatalokat és lobbizik, kérdésekkel bombázza őket vagy egyszerűen csak köztisztviselői lehetőségeivel élve a közbeszédben tartja ezt az ügyet.  A következő válaszokat illetve okfejtéseket kaptam:
A háttérben a város részéről tárgyalások és egyeztetések folytak, folynak a lehetőségekről és Ő maga minden kezdeményezést aláírásával támogat. Konkrét példát az előbbi általam elképzelt naiv lehetőségekből nem /tudott/említett illetve főként a mondanivalóját ama megközelítés töltötte ki, hogy neki személy szerint nincs is feltétlen lehetősége a város nélkül az ő fejük felett lépéseket tenni ebben az adott ügyben.  Számomra ez a hozzáállás még a mai napig is felettébb furcsa. Ennek megítélését rá bízom az olvasóra.

Ezen pillanatokban tettem fel a kérdést Balla Úrnak, hogy alkalomadtán a későbbiekben hajlandó-e egy rövid videó interjú erejéig a rendelkezésünkre állni? Amit a város lakói megnézhetnek. /Gondolván, hogy sokan kíváncsiak lehetnek hasonló kérdésekkel kapcsolatban az ő válaszaira./ Abban a formában ahogy Zagyva Gyulával megtörtént, ezen egyszerű formában nem volt nyitott az adott lehetőségre. Amennyiben a városvezetést megkeresem és a titkárságon keresztül időpontot egyeztetek a Polgármester Úrral ami Balla Úrnak is megfelelne akkor szívesen áll a rendelkezésemre. Az olvasó fantáziájára bízom ebből mikor lenne interjú.
Természetesen már eme teljesen nyílt és konkrét kérdésem előtt is említettem Balla Úrnak, hogy a Polgári Összefogás fő célja a szálló bezárása, de ennek ellenére bármilyen apró kis fejleményt vagy történést ami az ő nevéhez kötődik vagy a közbenjárására történik szívesen közzéteszünk a www.szivenszurtvaros.hu oldalon. Nem kaptunk olyan infót vagy adatot amit közzé tehetnénk.

Beszélgetésünkben további fő témaként az általa sikerként elkönyvelhető házi rend szigorítás valamint egy a városvezetés által a belügyminisztériumhoz benyújtott kérvény szerepelt amit ő maga is aláírt. Ezen belül szóba jött a házirend szigorításának valódi ereje az utóbbi időkben elkövetett bűnügyek tekintetében amik nappal történtek tehát a hasonló esetek megakadályozásában ez a szigorítás nem feltétlen lesz megoldás. Ezt a következtetést Balla úr is nagyrészt osztotta. Ezek okán említettük azon kérvényt amit kidolgozott a város és továbbított a belügynek. Mely valódi tartalma valós információ tekintetében csak részlegesen pontos. Ebben a rendőri erők megerősítéséről van szó ami lehet, hogy nem oldja meg a valós gondokat csak felületi kezelés lehet.

Az ezen „hivatalosan futott körök” után amik sokszor még a lakosság elől is kissé rejtve maradnak érdekes volt  Balla Úr ama már főként magán jellegű okfejtéseit hallani, amik között szerepelt a szálló bezárása is. Valamint egy rotációs jellegű szálló létrehozása ami 2 évente más városba kerülne így nem  csak Balassagyarmat részesülne ezen örömökben. Ezt örömmel hallottam de semmilyen kézzel fogható bizonyítékát nem kívánta megosztani velünk a képviselő úr azon hivatkozással, hogy ezek az elképzelések még csak az ő gondolataiban fogalmazódtak meg. Ennek a szépséghibája egyedül csak az, hogy az említett Facebook csoport nevezett „Polgári Összefogás” is hasonló gondolatok okán jött létre és gyűjtött aláírásokat, tüntetett és informálja a lakosságot a szálló körüli eseményekről.  Vagyis tett konkrét lépéseket azért, hogy a városban félelem nélkül sétálhasson bárki, bármikor.

Nem mellesleg érdekes Medvácz Lajos polgármester hozzáállása az említett videó riporthoz, amire február 22.-én hasonlóan szóban kértük fel. Medvácz Úr csak hivatalos újságíróknak kíván nyilatkozni, a város lakóinak egy jelentős részét képviselő polgároknak nem. Bizakodva várjuk, hogy ezen hozzáállása meg fog változni a jövőben.

Zárásként pedig szívesen várjuk bármelyik hivatalos szerv vagy Nógrád megyéhez kötődő politikus  megkeresését /szivenszurtvaros@gmail.com/ annak okán, hogy beszámoljon a szálló városra gyakorolt negatív hatásainak csökkentése kapcsán végzett munkájáról, amihez mi biztosítjuk a felületet  szerény lehetőségeinkhez képest.
Hiszen egy köztisztviselő vagy közalkalmazott a közösségért dolgozik és illik is erről beszámolnia ha erről megkérdezik.


"Ha a hegy nem megy Mohamedhez hát Mohamed megy a hegyhez."

/Egy gyarmaton született városáért aggódó személy/